Algemene informatie over Zuid-Afrika

Wanneer je voor het eerst naar Zuid-Afrika gaat, is het handig om je goed voor te bereiden. Hoe werkt het bijvoorbeeld met geldzaken en welke locaties moet je mijden tijdens je rondreis?

Geldzaken

In Zuid-Afrika betaal je met de rand. Een euro is meestal rond de 15 rand waard, maar deze koers is erg fluctuerend. Bij een waarde van 15 rand voor een euro is de prijs gemakkelijk te berekenen. Wanneer je iets koopt van 150 rand, betaal je omgerekend 10 euro, 300 rand is 20 euro, enzovoort!

Weer en klimaat

Het weer in Zuid-Afrika varieert erg per locatie. Zo kan het in Johannesburg 10 graden warmer zijn dan in Kaapstad, omdat Kaapstad dichter bij de kust ligt.

Seizoenen liggen in Zuid-Afrika anders, doordat het land onder de evenaar ligt. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Zuid-Afrika winter (en andersom). In de winter kan het s’ ochtends goed koud zijn, waardoor het aangeraden is om warme truien,  een sjaal en handschoenen mee te nemen als je van plan bent ’s ochtends vroeg op safari te gaan.

In januari ligt het gemiddelde temperatuur in Zuid-Afrika rond de 27 graden. In de maanden juni en juli is dit rond de 17 graden. In de omgeving van Johannesburg zal het amper regenen in de winter, terwijl er in de omgeving van Kaapstad wel regelmatig een buitje kan vallen.

Malaria

In Zuid-Afrika is de malariamug actief in het oosten van het land. In de omgeving van het Kruger Park wordt aanbevolen om malariatabletten te nemen ter bescherming tegen deze mug. Vooral in de Zuid-Afrikaanse zomer, wanneer het veel regent, komt de malariamug veel voor.

Locaties om te mijden

Tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika moet je rekening houden dan niet alle locaties even rijk zijn. Zuid-Afrika telt veel krottenwijken, rij deze niet in. Langs een krottenwijk rijden, omdat ze toevallig naast een snelweg of hoofdweg staan is niet erg, maar als toerist moet je niet de krottenwijken bezoeken.

’s Avonds kan het niet op elke locatie veilig lopen. Daarom wordt aangeraden om ’s avonds niet meer zelf te rijden. Neem een taxi of zorg dat je bij je hotel eet. Uiteraard verschilt dit per locatie, want bij toeristische plaatsen zoals St. Lucia kan je prima over straat lopen in de avond (als je oppast voor de nijlpaarden!).

Staking in Hout Bay
Staking in Hout Bay

Tijdens onze rondreis hadden wij bij Hout Bay een staking meegemaakt, waarbij inwoners de straat aan beide kanten hadden geblokkeerd met vuur. De staking was vanwege slechte omstandigheden in het dorp, dus gelukkig niet tegen toeristen of apartheid.

Echter is het op zo’n moment belangrijk om niet prominent in beeld te staan en rustig te wachten tot deze staking voorbij is.