Kaapstad

Kaapstad is een van de bekendste locaties voor Nederlands als ze denken aan Zuid-Afrika. De stad ligt in het zuid-westen van het land en is een moderne stad. In de stad is het mogelijk om verschillende leuke activiteiten die je kan doen, waaronder het beklimmen van de Tafelberg of met de boot naar Robben Eiland.

Beklimmen van de Tafelberg

De Tafelberg is een grote berg die vanaf bijna elke locatie in Kaapstad te zien is. De berg is van boven vlak, vandaar dat de berg de naam tafel heeft gekregen.

Je kan de berg via verschillende wegen beklimmen, of met de kabelbaan omhoog. Met de kabelbaan ben je in een paar minuten boven, waarna je van het uitzicht kan genieten. De kabelbaan vertrekt echter alleen met mooi weer, want bij slecht weer is er geen uitzicht en is het daarnaast niet verantwoord voor de kabelbaan om omhoog te gaan. Een retourtje met de kabelbaan kost 255 rand, meer over prijzen is te lezen op de website van Sanparks.

Daarnaast kan je de tafelberg beklimmen. De meest gangbare route is de Platteklip Gorge route, die vlak nabij de kabelbaan start. Deze route duurt ongeveer 2 uur en is 3 kilometer klimmen. Zorg dat je goede schoenen aantrekt en geen last van je knieën hebt, want het is een stevige wandeling en beklimming.

Robben Eiland

Robbeneiland is zichtbaar vanaf de Tafelberg
Robbeneiland is zichtbaar vanaf de Tafelberg

Een bezoek aan Robben Eiland is voor veel mensen een must-do als ze in Kaapstad zijn. Vanaf Waterfront in Kaapstad vertrekt de boot naar Robben Eiland. Het is ongeveer een half uurtje varen naar Robben Eiland. Eenmaal aangekomen krijg je per bus een rondleiding over het eiland, waarbij de bus af en toe stopt en de gids informatie vertelt over wat er allemaal gebeurt heeft op het eiland.

Na de bustocht krijg je een rondleiding door de oude gevangenissen van het eiland. De rondleiding wordt verzorgd door een oud gevangene, die vast heeft gezeten op het eiland in de periode dat de gevangenissen gebruikt werden.

Daarna ga je weer met de boot terug naar Waterfront. Deze activiteit duurt totaal ongeveer 4 uurtjes. Aangeraden wordt om vooraf kaarten te kopen op de website van het museum, zodat je gegarandeerd mee kan met de boot. Een ticket naar Robben Eiland inclusief de tours kost 340 rand per persoon. Bij slecht weer vaart de boot niet.

Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop

Trek een dag uit om naar het zuidelijkste puntje te rijden van Afrika. Kaap de Goede Hoop is voor Nederlanders een leuk punt om op de foto te gaan, waarschijnlijk ook door het Nederlandse stukje geschiedenis dat erachter zit.

In 1652 kwam de VOC aan bij Kaap de Goede Hoop en maakte een vestigingspost op deze locatie. Vanaf daar werd de kolonie van Nederland opgebouwd.

Tijdens het rijden naar Kaap de Goede Hoop kom je een aantal leuke locaties tegen. Hieronder zijn een paar leuke plekken om te stoppen op de heenweg, of op de terugweg!

Hout Bay

Zeeleeuwen bij Hout Bay
Zeeleeuwen bij Hout Bay

Hout Bay is een gezellig dorpje aan de kust, waar je zeeleeuwen kan zien zwemmen in het open water. Vanaf hier is het ook mogelijk om een boottocht te doen naar Seal Rock, waar honderden zeeleeuwen zich bevinden.

Deze boottocht wordt verzorgd door Drumbeat Charters en kost slechts 85 rand per persoon. De activiteit duurt ongeveer 40 minuten. Plan deze activiteit ’s ochtends, want dan vertrekken de meeste boten.

Boulders Beach

Boulders Beach staat bekend om de pinguïns. Op het strand leven honderden pinguïns, die hier in het wild leven. Je kan een kaartje kopen om deze pinguïns vanaf een afstand te bekijken.

Boulders Beach is erg toeristisch. Heb je meer tijd over, dan is het wellicht leuk om bij Betty’s Bay naar de pinguïns te gaan, daarover lees je hier meer.

Muizenberg

De surf huisjes bij Muizenberg
De surf huisjes bij Muizenberg

Vaak wordt Kaapstad gepromoot met een strand waarop allerlei verschillende gekleurde huisjes staan. Deze surf huisjes staan niet in Kaapstad, maar vlakbij in het plaatsje Muizenberg.

Neem de tijd om hier even te stoppen om de huisjes te bewonderen, en vergeet er niet mee op de foto te gaan!